Składniki na panierkę:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki mleka
- ¾ łyżeczki curry
- ¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 jajka
- mąka pszenna do panierki
- płatki kukurydziane
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w paski o długości mniej więcej 3 cm, posolić i popieprzyć. Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Z mąki, jajek, mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić do smaku curry, papryką w proszku, solą i pieprzem. Płatki kukurydziane włożyć do woreczka i dokładnie je rozkruszyć. Do miski przesypać płatki, dodać mąkę, tak, aby dominowały płatki. Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, a następnie w panierce. Obtoczonego kurczaka położyć na wyłożonej papierem do pieczenia kratkę z piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na dip czosnkowy:
Składniki na dip czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- mały jogurt naturalny
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Smacznego!
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz