środa, 31 grudnia 2014

Chrupiące nuggetsy z kurczaka


Składniki na panierkę:
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ łyżeczki curry
  • ¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 jajka
  • mąka pszenna do panierki
  • płatki kukurydziane
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić w paski o długości mniej więcej 3 cm, posolić i popieprzyć. Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Z mąki, jajek, mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić do smaku curry, papryką w proszku, solą i pieprzem. Płatki kukurydziane włożyć do woreczka i dokładnie je rozkruszyć. Do miski przesypać płatki, dodać mąkę, tak, aby dominowały płatki. Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, a następnie w panierce. Obtoczonego kurczaka położyć na wyłożonej papierem do pieczenia kratkę z piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na dip czosnkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Majonez wymieszać z jogurtem. Czosnek posiekać. Połączyć zresztą. Posolić i popieprzyć do smaku.
Smacznego!

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz