Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka śmietany 18%
- 250 g masła
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
Ponadto:
- dżem, czekolada itp.
- cukier puder
Wykonanie:
Zimną masło pokroić w kostkę, dodać do reszty składników na ciasto i posiekać razem. Następnie zagnieść ciasto i uformować kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na trójkąty, można użyć do tego noża do pizzy. Na każdy trójkąt położyć małą łyżeczkę konfitury/czekolady i zawinąć na kształt rogalika - od grubszej do cieńszej części. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Piec przez 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C. Po wyjęciu, gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Witam
OdpowiedzUsuńCzy konieczne jest wkładanie ciasta do lodówki ??? i czy można skrócić czas wkładając je do zamrażalki ??? :) pozdrawiam :)