środa, 31 grudnia 2014

Kruche rogaliki z marmoladą (trzyskładnikowe)


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 250 g masła
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
Ponadto:
  • dżem, czekolada itp.
  • cukier puder
Wykonanie:

Zimną masło pokroić w kostkę, dodać do reszty składników na ciasto i posiekać razem. Następnie zagnieść ciasto i uformować kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na trójkąty, można użyć do tego noża do pizzy. Na każdy trójkąt położyć małą łyżeczkę konfitury/czekolady i zawinąć na kształt rogalika - od grubszej do cieńszej części. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Piec przez 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C. Po wyjęciu, gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

1 komentarz:

  1. Witam
    Czy konieczne jest wkładanie ciasta do lodówki ??? i czy można skrócić czas wkładając je do zamrażalki ??? :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń