Składniki:
- 500 g makaronu
- 350 g kiełbasy
- 3 cebule
- 500 g pieczarek
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz,
- majeranek
- słodka papryka
- 100 ml wody
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry po czym smażymy na dwóch łyżkach masła. Gdy odparują z nadmiaru wody dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość podlewamy wodą, dusimy wszystko przez chwilę i doprawiamy. Zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy ze startym żółtym serem i zalewamy zapiekankę. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego!
Źródło: [www.kuchniabezvat.pl]
Miałam okazję spróbować takiej zapiekanki. Smakowała mi. ;-)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku! :-)