wtorek, 30 grudnia 2014

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami


Składniki:

  • 500 g makaronu
  • 350 g kiełbasy
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz,
  • majeranek
  • słodka papryka
  • 100 ml wody
Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry po czym smażymy na dwóch łyżkach masła. Gdy odparują z nadmiaru wody dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość podlewamy wodą, dusimy wszystko przez chwilę i doprawiamy. Zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy ze startym żółtym serem i zalewamy zapiekankę. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 °C. 

Smacznego! 
Źródło: [www.kuchniabezvat.pl]

1 komentarz:

  1. Miałam okazję spróbować takiej zapiekanki. Smakowała mi. ;-)

    Szczęśliwego Nowego Roku! :-)

    OdpowiedzUsuń