poniedziałek, 29 grudnia 2014

Roladki schabowe w sosie serowym


Składniki:
  • 6 kotletów schabowych
  • 6 plastrów szynki wędzonej
  • 6 plastrów sera żółtego
  • sól, pieprz
Sos:
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • sól, pieprz biały
  • czosnek
Wykonanie:

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem. Na każdym rozbitym kotlecie ułożyć po plastrze szynki i sera, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Bulion zagotować. Serek topiony rozgnieść i wlać odrobinę gorącego rosołu, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia serka. Wlać do gotującego się bulionu i trzepaczką rozmieszać, tak by powstał gładki sos. Dodać śmietankę. Doprawić czosnkiem, białym pieprzem i ewentualnie solą. Gotowym sosem zalać roladki. Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 30-40 w temperaturze ok. 200°. 
Smacznego! 
Źródło: [www.winiary.pl]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz