środa, 7 stycznia 2015

Fasolka po bretońsku


Składniki:
  • 500 g fasoli białej "Jaś"
  • 250 g kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • majeranek, liść laurowy
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Ugotować ją w tej samej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, w miarę potrzeby dolewając wrzątku. W czasie gotowania fasoli pokroić cebulę, kiełbasę oraz boczek w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodać mąkę i całość zasmażyć. Kiedy fasola będzie miękka przełożyć zawartość patelni do rondla z fasolą i gotować na małym ogniu, dodając koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać z pieczywem. 

Smacznego!

Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.

1 komentarz:

  1. Świetny przepis :) Sama robię bardzo podobnie :) Zapraszam do spróbowania mojej wersji na http://fasolkapobretonsku.net.pl

    OdpowiedzUsuń