Składniki:
- 500 g fasoli białej "Jaś"
- 250 g kiełbasy
- 150 g boczku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki pszennej
- majeranek, liść laurowy
- sól, pieprz
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Ugotować ją w tej samej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, w miarę potrzeby dolewając wrzątku. W czasie gotowania fasoli pokroić cebulę, kiełbasę oraz boczek w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodać mąkę i całość zasmażyć. Kiedy fasola będzie miękka przełożyć zawartość patelni do rondla z fasolą i gotować na małym ogniu, dodając koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.
Smacznego!
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila pieknulka@gmail.com. Umieszczę je na blogu pod przepisem.
Świetny przepis :) Sama robię bardzo podobnie :) Zapraszam do spróbowania mojej wersji na http://fasolkapobretonsku.net.pl
OdpowiedzUsuń