środa, 20 sierpnia 2014
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Drożdżówka wychodzi za każdym razem, jest prosta w wykonaniu i co najważniejsze jest lekko wilgotna smacznego.
niedziela, 17 sierpnia 2014
Kuleczki ziemniaczane
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- +/- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- bułka tarta
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać, gotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić, rozgnieść lub przecisnąć przez praskę na gładkie puree. Odstawić do przestygnięcia. Gdy ziemniaki będą jeszcze letnie dodać jajko, mąkę ziemniaczaną (mniej lub więcej w zależności od rodzaju ziemniaków, masa powinna dać się formować bez klejenia się) sól, pieprz i paprykę słodką do smaku.Dokładnie wyrobić razem. Z masy ziemniaczanej uformować kuleczki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć partiami po kilka kuleczek na głębokim tłuszczu około 1 minuty. Podawać gorące.
Tęczowy deser
- 3 serki homogenizowane (tu waniliowe)
- 3 galaretki o różnych kolorach (truskawka, cytryna, agrest)
- bita śmietana lub jogurt
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody. Następnie dodajemy opakowanie serka homogenizowanego i mieszamy do momentu aż serek połączy się w jednolitą masę. Przelewamy do przygotowanych salaterek lub ozdobnych szklanek do 1/3 wysokości. Wstawiamy do lodówki na około 30-40min do momentu stężenia się warstwy. Tak samo postępujemy z następnymi kolorowymi warstwami, jednak pamiętajmy aby lać je po ściankach-zapobiegnie to rozpuszczeniu się już stężałej warstwy. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, orzechami, czekoladą itp.
czwartek, 14 sierpnia 2014
Warstwowa herbata mrożona
- 0,5 szklanki herbaty miętowej
- 0,5 szklanki soku jabłkowego
- 0,5 cytryny
- kostki lodu
Herbatę miętową zaparzyć w szklance. Wystudzić. Do wysokiej szklanki wrzucić kostki lodu. Cytrynę pokroić w plastry. Wlać sok jabłkowy, wrzucić 2-3 plasterki cytryny, wlać herbatę miętową. udekorować cytryną.
Piernikowa kawa
- 200 ml mleka
- 50 ml espresso
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki np. Kamis)
- kilka ciasteczek korzennych
- bita śmietana
Wykonanie:
Mleko podgrzać. Dodać przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać. Dodać przygotowane wcześniej espresso. Wymieszać. Przelać do wysokiej szklanki. Udekorować bitą śmietaną, pokruszonym ciasteczkiem korzennym lub piernikiem.
Smacznego!
Mrożona kawa bananowa
- 200 ml espresso
- 1 banan
- sok z cytryny
- 250 ml mleka
- kostki lodu
- bita śmietana do dekoracji
Banana obrać ze skórki, pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny. Zmiksować na gładko z mlekiem i kilkoma kostkami lodu. Wlać mleko bananowe do połowy wysokości. Delikatnie wlewać espresso. Ostrożnie zamieszać górną warstwę. Udekorować śmietaną.
Subskrybuj:
Posty (Atom)